er brygget efter en gammel tjekkisk opskrift. Der er anvendt pilsner- og karamelmalt. Humlen er en tjekkisk Saaz, som giver en markant bitterhed, der matcher øllets sødme og fylde. På en god sommerdag er en afkølet Frk. Friis virkelig det, den værdigt trængende har brug for!
Frk. Friis. 1903 -1986
Frk. Friis var konservativt byrådsmedlem i mange år. Hun var en bestemt dame, men viste som socialudvalgsformand at hjertet sad på rette sted.
er en god gammeldags Bock, brygget efter tyske traditioner. Der er anvendt pilsner- og karamelmalt i rigeligt mål og en snært af røgmalt. Der er brugt flere typer humle, som giver øllets sødme og fylde et afdæmpet modspil. Øllet passer perfekt til det danske frokostbord men kan også nydes alene.
Major Flindt. 1938 – 2001
Major Flindt Christensen var tjenestegørende ved Sønderjyske Artilleriregiment i Varde i tiden 1957 til 1998. I hans funktion som kontakt og velfærdsofficer "KVO", havde han en stor andel i regimentets gode omdømme uden for kasernens mure. Ved siden af sit virke som KVO, brugte han meget tid på at skrive sange. Flindt havde en klæbehjerne, som betød at han kunne huske den ene vittighed efter den anden, så Flindt var en person, som aldrig var kedelig at være sammen med.
Hjertensfryd er en fransk Biere de Garde, hvilket er en fusionsøl, der dels er under- og dels overgæret. Øllet er tilsat et strejf af koriander og appelsin. Hjertensfryd har vundet flere regionale ølsmagnings konkurrencer, samt kåret til ”Danmarks bedste Julebryg” af Danske Ølentusiaster i 2009.
Hjertensfryd. 1962 - 2005
Karen Hjertensfryd var i sin røde uniformsjakke, sit kristne livssyn, sit brede smil og med sit store hjerte, hele Vardes lirekassekone. Hun døde i november 2005 kort tid efter hun vendte hjem fra Østrig, hvor hun havde uddannet sig til diplomfilosof. Hun repræsenterede os med sin lirekasse, ved Kronprins Frederiks bryllup, og hun oprettede sit eget parti, Varde Listen, da hun syntes, de lokale politikere havde spillet fallit.
er brygget efter gamle, sydtyske bocktraditioner. Den er brygget på münchener-, karamel og chokolademalt og der er anvendt en tysk Hallertau humle. Bock’en har sine rødder i klosterbryggerier, hvor øllet under fasten blev anvendt som "flydende brød".
Vinkelskriver Murtfeldt. 1838 - 1920
Vinkelskriver Murtfeldt kunne omkring forrige århundredeskifte ses i Vardes gader iført høj hat, kappe, galocher og stok. Han mente selv at have en stor juridisk fremtid foran sig, men Murtfeldt’s gode formuleringsevner medførte at han lagde så meget vægt på formuleringen at det nogle gange gik ud over sandhedsværdien – og således endte han med at skrive breve for folk!
7'eren er en overgæret ale med hyldeblomst og hvede. Frisk sommerøl eller øllet til velkomstdrik.
7'eren er lavet i samarbejde med 7-kanten, Danmarks største amatørteater. 7-kanten får 2 kr. pr. solgt øl.
Lause er en klassisk Schwarzbier, som den brygges i Thüringen, og er som de fleste tyske Schwarzbier i dag undergæret. Der er anvendt pilsnermalt og mørkristede malttyper, der giver øllet en karakteristisk krydret smag og glød. Hallertau humle matcher med sin afdæmpede bitterhed øllets sødme og fylde. På grund af alkoholstyrken er Lause blevet forfremmet til Schwarzbock!
Lause. 1894 - 1980
Vognmand Johannes L. Lauridsen
(kaldet Lause) var vognmand i Varde, og drev indtil 1969 vognmandsforretning med heste. En del af forretningen foregik på den lokale knejpe, der efterhånden fik tilnavnet Lausestuen, og som i dag officielt hedder Torve- og Lausestuen. Som et kuriosum kan nævnes at Lause’s barnebarn, der også hedder Lause og hans oldebarn Thomas sammen driver pubben Big Ben, der er nabo til Lausestuen.
er en münchener øl brygget på münchener-, pilsner og karamelmalt. Humlen er en tysk Hallertau. Røde Vagn forsøger at lukke hullet efter en nu hengangen rød øl og taler med sin tiltalende sødme til alle køn.
Røde Vagn. 1957-1991
Vagn var rød – af hårfarve, temperament og politisk overbevisning. Han var desuden Vardes første ølentusiast og importerede eksotisk øl til Varde sidst i 70’erne længe før ordet ølentusiast var opfundet. Desuden led Vagn af en evindelig diskussionslyst og det kan ikke udelukkes at noget af denne diskusionslyst kan genfindes i det røde øl!
er en kraftig, krydret porter brygget på pilsner-, karamel-, chokolade- og sortmalt og krydret med engelsk lakrids. Der er anvendt Hallertau humle. Porteren er en virkelig mandeøl, der føler sig godt tilpas i en lummer atmosfære af mandehørm og cigarrøg.
Fuldmægtig Skafte. 1864 - 1939
Skafte var byrådssekretær i Varde og levede en stor del af sin tid en rendyrket ungkarletilværelse! Atmosfæren oser af en problemfri mandetilværelse med kraftig mad og godt øl i rigt mål. Han ses ofte afbildet læsende avis, med benene oppe i møblerne og ild i den lange pibe. Som den sidste bastion faldt han også i en høj alder for en kvinde og fødderne kom ned fra møblerne.
Vognmand Johannes L. Lauridsen
Blåvandøllet er en god gammeldags bock, brygget efter tyske traditioner. Der er anvendt pilsner og karamelmalt, og humlen er en tjekkisk Saaz, som giver øllets sødme og fylde et afdæmpet modspil. Øllet passer perfekt til det danske frokostbord, men kan også nydes uden tilbehør.
Gandhi er en amerikansk inspireret IPA, hvor der både er humlet under selv brygningen, men også tørhumlet under lagringen, hvilket giver en markant bitter smag med en frugtagtig og sød eftersmag.
Gandhi var kælenavnet på Gunnar Hansen, der var en af Vardes festlige mennesker. Gunnar og hans bror Mogens var kirkesangere og glade for en lille en, og historierne om deres løjer er mange og sjove.
IPA er oprindeligt en engelsk øltype, som man lavede til tropperne i Indien. Den store mængde humle var med til at konservere øllet i en tid, hvor man ikke kendte til pasteurisering eller køling af øllet.
575 er en fransk landøl og er inspireret af vores berømte juleøl Hjertensfryd. Den er brygget på samme opskrift, men uden koriander og appelsin og med lidt mindre malt, så man får en øl på 5,75 %.
575 er lavet til Vardes byjubilæum i 2017, og den skulle egentlig kun være lavet denne ene gang, men blev så populær, så den er sat i fast produktion.
Lys bøg er en tjekkisk inspireret pilsner med en fin balance mellem bitterhed og sødme.
Både Lys og Mørk Bøg er lavet til Open Air Vardes 40 års jubilæum i 2018, og Open Air modtager 2 kr. pr. solgt øl. Øllet kan nydes til årets Open Air koncert, der altid finder sted sidste weekend i juli.
Kraka er en ale med hyldeblomst og hvede. Nydes sommerfrisk og lækker eller som en velkomstøl til festen.
Kraka og Mimer er lavet til Jels Vikingespil, og vikingespillet modtager 2 kr. i sponsorat pr. solgt øl.
Kræ Riwer er en lakridsporter med hele 8 % og en fin balance mellem styrke og sødme.
Kræ Riwer eller Kristian Riber var en kendt ungkarl fra Janderup. Vidt berømt eller berygtet for sine ålegilder og sit - mildest talt - afslappede forhold til rengøring og personlig hygiejne.
Mimer er en tysk inspireret dobbelbock på hele 7 %. Med en speciel brygmetode giver de ikke forgærbare sukkerstoffer en kraftig men også sød og let syrlig smagsoplevelse.
Mimer og Kraka er lavet til Jels Vikingespil. Vikingespillet modtager 2 kr. i sponsorat pr. solgt flaske.
Mørk 7'er en meget kraftig, sød og velsmagende dobbelbock. En type af øl som man i gamle dage lavede sidst i brygsæsonen, så den kunne holde sommeren over, hvor man ikke kunne brygge.
Mørk og Lys 7'er er begge lavet i samarbejde med 7-kanten, Vardes og Danmarks største amatørteater, der nok mest er kendt for det årlige sommerspil på friluftsscenen i Arnbjergparken. 7-kanten modtager 2 kr. i sponsorat pr. solgt øl.
Mørk Bøg er en østtysk inspireret schwarzbier på 4,8 %. Beskeden i alkohol, men alligevel med en vis fylde og en behagelig sødme.
Mørk og Lys Bøg er begge lavet til Open Vardes 40 års jubilæum i 2018, og begge øl kan nydes til Open Air koncerten, der finder sted den sidste weekend i juli hvert år. Open Air får 2 kr. i sponsorat pr. solgt flaske.
Bryghuset er organiseret som et anpartsselskab, som blev stiftet ved udgangen af 2004. Det første halve år blev brugt til ombygning af Vestervold 18 B. I september 2005 kunne Warwik præsentere bryghusets første øl- en pilsner og siden da er familien vokset med yderlige 16 øltyper.
Sidst på året 2005 gik Warwik ud og solgte folkeanparter med det formål at få hjælp til at øge lagerkapaciteten samt at forankre bryghuset lokalt. Løbende giver Warwik folkeanpartshavere medlemsfordele ved deltagelse i arrangementer og handel i Warwik's øl butik. Øllet sælges til special- og detailbutikker samt caféer og restauranter, fortrinsvis i Vestjylland.
Bryganlægget er fremstillet efter centraleuropæriske principper og er mest velegnet til undergærede bryg.
Bryggeriet startede op med 2 rustfrie kogekar, 2 rustfrie mæskekar, 1 rustfri gærtank og 3 rustfrie lagertanke.
Der blev også fremstillet renseanlæg til fustager. Der bruges EL til opvarmning og kølingen foregår ved hjælp af en gammel mælketank.
Bryggeriet er omkring 2010 udbygget med 4 vandret liggende lagertanke mere og tappeanlæg til flasker.
I 2019 investerede bryggeriet i nyt mæskekar og nyt tappeanlæg, og i første halvdel af 2020 kommer 2 nye 1.600 l. tanke til. herefter kan der produceres ca. 85.000 liter øl pr. år.